Kawa to napój, który lubi większość ludzi i można wypić ją w kawiarni oraz w domu. Jest bardzo aromatyczna, szczególnie zrobiona na świeżo, gdy niedawno była palona. Sprowadzana jest z wielu krajów, nie tylko z Brazylii, ale również z Włoch, Azji, a nawet z Niemiec.
Rodzaje kawy do zrobienia
Jedną z bardziej znanych kaw jest kawa czarna, która znana jest jako ziarnista lub mielona. Można ją przyrządzić na różne sposoby, w zależności od umiejętności oraz urządzeń. Osoby, które mają w domu ekspres do kawy, mogą przygotować kawę czarną, kawę białą, z pianką, z mlekiem, a także z dodatkami. Po zaparzeniu daje niezwykły aromat, szczególnie nad ranem, gdy trzeba się obudzić. Smakosze piją kawę z czekoladą, orzechami, wiórkami kokosowymi, lodami, a nawet z kostkami lodu, gdy jest ciepło. W kawiarni można otrzymać kawę espresso, macchiato, latte, frappe oraz kawałek ciasta czy lody. Dobrej jakości kawa najpopularniejsze sprzedawana jest w dużych paczkach półkilogramowych lub kilogramowych w postaci ziarnistej lub mielonej, doskonałe do ekspresu.
Jak zrobić dobrą kawę?
Aby zrobić dobrą kawę, należy mieć przygotowanych kilka składników. Najważniejszym jest kawa, która musi być świeżo palona. Można ją kupić w gotowych paczkach lub na wagę. Obecnie kawa jest aromatyzowana imbirem, cytrusami, goździkami, malinami, dzięki czemu smak jest wzbogacony dodatkowo czymś słodkim. Kawę można zmielić własnoręcznie młynkiem do kawy, a potem specjalnym ubijaczem. Przygotowaną kawę wsypuje się do ekspresu lub do filiżanki i zalewa gorącą wodą. Aby kawa była z dużą ilością pianki, można ją spienić specjalnym urządzeniem, do którego wlewane jest ciepłe dobrej jakości mleko. Odmianą kawy czarnej jest cappuccino, szczególnie smakowe. Są gotowe paczkowane cappuccino, które z łatwością można zaparzyć w domu otrzymując aromatyczny śmietankowy lub orzechowy smak. Warto zaopatrzyć się w ekspres ciśnieniowy, kawiarkę i kupić dobrą włoską kawę, by móc cieszyć się wyjątkowym aromatem, prosto z Włoch. Do ekspresu dołączone są kapsułki z gotową kawą.